Βήμα στην επικοινωνία
  • EL
  • EN
  • FR
  • IT
  • ES

Η Podium στις Αμερικανικές Εκλογές

Στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους καθηκόντων, οι διερμηνείς της Podium καλούνται καθημερινά, αφενός μεν να είναι ενημερωμένοι επί παντός επιστητού, αφετέρου δε να μελετούν σε βάθος και να προετοιμάζονται για κάθε θέμα για το οποίο καλούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Οι επαγγελματίες διερμηνείς της Podium κλήθηκαν να καλύψουν ζωντανά τις τηλεμαχίες μεταξύ των δύο υποψήφιων προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν, καθώς και των συνυποψηφίων τους για την αντιπροεδρία Μάικ Πενς και Κάμαλα Χάρις για λογαριασμό μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι διερμηνείς μας παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς την προεκλογική καμπάνια των δύο υποψηφίων και τις εξελίξεις που διαμορφώνουν το τοπίο μέσα στο οποίο καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκατομμύρια Αμερικανοί και μοιράζονται μαζί σας, σε αυτό το πρώτο άρθρο, τα 7 σημεία-κλειδιά της αναμέτρησης:

1. Η πανδημία η οποία πλήττει σφοδρά και τις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης για την προεδρία. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα του κόμματος των Ρεπουμπλικανών άσκησε δριμεία κριτική στον εν ενεργεία πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης και έλαβε μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας με μεγάλη καθυστέρηση, γεγονός που οφειλόταν στους φόβους του ότι οι καταστροφικές οικονομικές συνέπειες των μέτρων θα του στερούσαν την επανεκλογή. Ταυτόχρονα, τον εγκαλούν για το γεγονός ότι διαπόμπευσε και υπονόμευσε τους ειδικούς, αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις οδηγίες τους και ακυρώνοντας με τις πράξεις του τις εκκλήσεις για lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας. Εκείνος, ανταπαντά ότι με την απαγόρευση ταξιδιωτών από την Κίνα και την Ευρώπη έσωσε εκατομμύρια ζωές Αμερικανών, ενώ κατηγορεί ευθέως την Κίνα για τη διάχυση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο.

2. Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς πυροδότησε εξεγέρσεις σε ολόκληρη την Αμερική και αλλού, ενώ επανέφερε με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο το θέμα της συστημικής ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ κατηγορείται ότι παίρνει θέση ανοιχτά υπέρ των υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής, κάτι που εκείνος αποκρούει, υποστηρίζοντας ότι επί της προεδρίας του, οι κοινότητες των μαύρων και των ισπανόφωνων επωφελήθηκαν πιο πολύ από ποτέ!

3. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, η εν γένει εξωτερική τους πολιτική, αλλά και τα προβλήματα με τους παραδοσιακούς τους συμμάχους (Ευρώπη, ΝΑΤΟ) δεν θα μπορούσαν να μη βρίσκονται στην καρδιά της εκλογικής αναμέτρησης. Ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, αλλά και την Ευρώπη, καθώς και η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων του Ιράν, η οποία συνοδεύεται από μπαράζ κυρώσεων κατά της χώρας, αποτελούν τον καμβά της σύγκρουσης των δύο υποψηφίων για την προεδρία. Ο νυν πρόεδρος διατείνεται ότι κερδίζει τον εμπορικό πόλεμο με τους Κινέζους, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για τους Αμερικανούς, ενώ σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η συμφωνία ήταν καταστροφική για τα συμφέροντα και την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί τον κατηγορούν ότι οι ΗΠΑ χάνουν τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, και ότι η εξωτερική πολιτική του εν ενεργεία προέδρου βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή, διαρρηγνύει δεσμούς αιώνων με τους παραδοσιακούς φίλους και συμμάχους της χώρας και στρέφεται κατά των αμερικανικών συμφερόντων.

4. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφισβήτητα πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων στους κόλπους της αμερικανικής κοινωνίας. Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και η όλο και συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διεθνούς μετώπου ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ορόσημο της οποίας αποτελεί η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία οι ΗΠΑ αποχώρησαν κατά τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν, εφόσον εκλεγεί, έχει υποσχεθεί ότι θα επιστρέψει πάραυτα στη συμφωνία, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι υπονομεύει και μέμφεται την επιστημονική κοινότητα, ενώ ο νυν πρόεδρος θεωρεί τη συμφωνία κόλαφο για τα αμερικανικά συμφέροντα και υπόσχεται να καθαρίζει καλύτερα τα δάση και να φυτέψει 1 δισεκατομμύριο δέντρα για να αναχαιτίσει την κλιματική αλλαγή.

5. Η επιλογή του Τραμπ να προχωρήσει στην αντικατάσταση της φιλελεύθερης δικαστίνας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, προτείνοντας στο Κογκρέσο την υπερσυντηρητική Άμυ Κόνει Μπάρετ για τη θέση της τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, πυροδότησε σοβαρές εντάσεις. Οι Δημοκρατικοί θεωρούν ότι ο Τραμπ δεν νομιμοποιούταν να το πράξει τέσσερις εβδομάδες πριν τις εκλογές, ενώ αποδίδουν την πρωτοβουλία του στην προσπάθειά του να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα εφόσον δεν είναι εκείνος νικητής, μέσα από τη δημιουργία συνθηκών πλειοψηφίας στην αναλογία Συντηρητικών έναντι Προοδευτικών Δικαστών (6-3) στη σύνθεση του Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, θεωρούν ότι οι θέσεις της Μπάρετ κατά του Obamacare και των αμβλώσεων θα δημιουργήσουν ένα εχθρικό κλίμα κατά των πολιτικών Μπάιντεν, εφόσον αναδειχθεί εκείνος νικητής των εκλογών. Ο Τραμπ διατείνεται ότι ο πρόεδρος εκλέγεται για 4 χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, νομιμοποιείται να κάνει οτιδήποτε πηγάζει από την εξουσία που του εξασφαλίζει το αμερικανικό Σύνταγμα, ενώ κατηγορεί τους Δημοκρατικούς ότι προσπάθησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πριν 4 χρόνια κι ότι στόχος τους είναι να αυξήσουν τον αριθμό των Δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου για να ανατρέψουν την συντηρητική πλειοψηφία, κάτι που ο Μπάιντεν δεν έχει διαψεύσει ανοιχτά.

6. Οι αποκαλύψεις των New York Times ότι ο Τραμπ πλήρωσε μόνο 750$ για ομοσπονδιακούς φόρους το 2017, σε συνδυασμό με την άρνησή του εδώ και τέσσερα χρόνια να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, δημιουργούν την… τέλεια καταιγίδα! Οι Δημοκρατικοί, μέσω του υποψηφίου τους για την Προεδρία Τζο Μπάιντεν, τον κατηγορούν ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι τα προσωπικά του συμφέροντα κι ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η οικονομική του πολιτική, ενώ ο Τραμπ αντιτείνει ότι οι πολιτικές του έφεραν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων πολλών ετών στις ΗΠΑ (πριν το ξέσπασμα της πανδημίας), κατηγορώντας ταυτόχρονα τον Μπάιντεν ότι κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του, εκμεταλλεύτηκε το αξίωμά του για να βοηθήσει τον γιο του, Χάντερ Μπάιντεν, να εισπράξει πακτωλό χρημάτων μέσα από ύποπτες συναλλαγές του τελευταίου με ουκρανικών συμφερόντων επιχειρήσεις.

7. Το ξέσπασμα της πανδημίας έφερε στο προσκήνιο την αναγκαιότητα γενίκευσης της δυνατότητας συμμετοχής στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, γεγονός που εκμεταλλεύεται ο Τραμπ για να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς ότι η επιστολική ψήφος αποτελεί Δούρειο Ίππο για την ενορχήστρωση μεγάλης κλίμακας νοθείας των εκλογών εκ μέρους τους. Μάλιστα, υπονοεί ότι, εφόσον το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για τον ίδιο, ενδέχεται να το αμφισβητήσει και να μην παραδώσει ομαλά την εξουσία. Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, τον κατηγορούν για θεσμική εκτροπή, η οποία δεν συνάδει με τα πολιτικά ήθη της πιο μακροημερεύουσας δημοκρατίας στον κόσμο.

Αναζητάτε επαγγελματίες διερμηνείς για την επόμενη διεθνή συνάντηση που διοργανώνετε; Απευθυνθείτε στο info@podium.gr.