Βήμα στην επικοινωνία

Ο Διερμηνέας Βασίλης Τριανταφύλλου στην Επιτροπή για τα Βραβεία Strega


Το μέλος του γραφείου μας Βασίλης Τριανταφύλλου, επιλέχθηκε από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών να συμμετάσχει στην Επιτροπή Ανάγνωσης Υποψήφιων Έργων, η οποία θα αναγνώσει τα δώδεκα υποψήφια έργα για το Βραβείο Strega 2014Λίγα λόγια για το Βραβείο Strega


Το Βραβείο Strega θεσπίστηκε το 1947, και πήρε το όνομά του από το λικέρ Strega, που κυριολεκτικά σημαίνει μάγισσα. Η ιδέα για τη θέσπισή του ήταν της συγγραφέως και μεταφράστριας Maria Bellonci, του δημοσιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας Goffredo Bellonci, και του Guido Alberti, ηθοποιού και επιχειρηματία, συνιδιοκτήτη του εργοστασίου που παρήγαγε το λικέρ Strega, απ’ το οποίο έλκει το όνομά του το βραβείο. Οι τρεις τους συνέθεσαν την αποκαλούμενη «παρέα της Κυριακής», προσωνύμιο με το οποίο έμεινε στην Ιστορία η επιτροπή του Βραβείου.


Το Βραβείο Strega αποτελεί το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας, ενώ στα 67 χρόνια της ιστορίας του, στα ονόματα των νικητών περιλαμβάνονται οι σημαντικότεροι Ιταλοί συγγραφείς του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι: Cesare Pavese, Alberto Moravia, Giorgio Bassani, Elsa Morante, Giusepe Tomasi di Lampedusa, Natalia Ginzburg, Tommaso Landolfi, Primo Levi, Umberto Eco, Gesualdo Bufalino και Claudio Magris.  


Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών συμμετέχει στη διαδικασία, μαζί με άλλα εννέα Ιταλικά Ινστιτούτα στον κόσμο, εκφράζοντας μία ψήφο προτίμησης μέσω της προαναφερθείσας Επιτροπής. Η Επιτροπή, αφού διαβάσει τα 12 υποψήφια έργα, τα οποία θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη Απριλίου, θα ανακοινώσει την ψήφο της, υποδεικνύοντας το βιβλίο που θεωρεί πιο αξιόλογο για την ανάδειξη της πεντάδας των φιναλίστ. Σε δεύτερη φάση, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τον Ιούνιο τη δεύτερη ψήφο της που θα προσμετρηθεί για την ανάδειξη του τελικού νικητή τον Ιούλιο.  

Την ελληνική επιτροπή πλαισιώνουν, εκτός από τον Βασίλη Τριαναταφύλλου, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών όπως ο ιστορικός, συγγραφέας, μεταφραστής και κριτικός τέχνης Νικόλαος Μοσχονάς, η ακαδημαϊκός, φιλόλογος, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Τιτίκα Δημητρούλια, η πολυβραβευμένη συγγραφέας Έρση Σωτηροπούλου, ο ποιητής και μεταφραστής Νίκος Αλιφέρης, η πολυβραβευμένη μεταφράστρια Άννα Παπασταύρου, η ακαδημαϊκός, συγγραφέας και μεταφράστρια Στέλλα Πριόβολου κ.α.