Βήμα στην επικοινωνία

Ο σπουδαίος φιλόσοφος του 20ου αιώνα Τόνι Νέγκρι στην Αθήνα

Το μέλος του γραφείου μας Βασίλης Τριανταφύλλου, διερμηνέας συνεδρίων και μεταφραστής, συνόδευσε τον σπουδαίο εν ζωή ιταλό φιλόσοφο Αντόνιο Νέγκρι, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, την οποία επισκέφθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκθεσης “Documenta 14”. 

Η «documenta 14» είναι μία από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, που διοργανώνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ της Γερμανίας και η οποία, για πρώτη φορά το 2017, θα διεξαχθεί ταυτόχρονα και στην ελληνική πρωτεύουσα.

Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ο μεγάλος ιταλός στοχαστής μίλησε στο ελληνικό κοινό στο πλαίσιο των «Ασκήσεων Ελευθερίας» της “Documenta 14”, ενώ παραχώρησε και συνεντεύξεις σε σημαντικά ελληνικά μέσα. 


Λίγα λόγια για τον Αντόνιο Νέγκρι

Ο Αντόνιο "Τόνι" Νέγκρι (γεννηθείς την 1η Αυγούστου του 1933) είναι ιταλός μαρξιστής κοινωνιολόγος και πολιτικός φιλόσοφος, γνωστός κυρίως για τη συμμετοχή του στο συλλογικό έργο «Αυτοκρατορία», και δευτερευόντως για την έρευνά του σχετικά με τον Σπινόζα. 

Ο Τόνι Νέγκρι γεννήθηκε στην Πάντοβα και διετέλεσε καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της γενέτειράς του. Το 1969 ίδρυσε την οργάνωση “Potere Operaio” (Εργατική Εξουσία) και εξελίχθηκε σε ηγετικό μέλος της Autonomia Operaia. Θεωρείται ο κορυφαίος στοχαστής του ρεύματος της Αυτονομίας, ενώ αρκετά από τα βιβλία του άσκησαν πολύ μεγάλη επιρροή στους κύκλους της Αριστεράς και έφεραν στο επίκεντρο την ανάγκη για «επαναστατική συνείδηση». 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε και ηγήθηκε της αριστερής οργάνωσης αντάρτικου πόλεων «Ερυθρές Ταξιαρχίες». 

Ο Νέγκρι κατέφυγε στη Γαλλία, εκμεταλλευόμενος τις ευεργετικές διατάξεις του δόγματος Μιτεράν. Κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα, δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIII (Πανεπιστήμιο του Βενσέν) και στο Διεθνές Κολλέγιο Φιλοσοφίας, μαζί με τους Ζακ Ντεριντά, Μισέλ Φουκώ και Ζιλ Ντελέζ. Ζει μεταξύ Βενετίας και Παρισιού μαζί με τη σύντροφό του, την επίσης πολιτικό φιλόσοφο Ζουντί Ρεβέλ.