Βήμα στην επικοινωνία

Υπηρεσίες Διερμηνείας για την Απονομή του "Βραβείου Strega"

Το μέλος του γραφείου μας Βασίλης Τριανταφύλλου, παρείχε υπηρεσίες διερμηνείας κατά την απονομή του “Βραβείου Strega” 2015 στον ιταλό συγγραφέα Νικόλα Λατζόια για το έργο του La Ferocia (Η αγριότητα), το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Einaudi”. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στo “Μέγαρο Μουσικής Αθηνών” την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016, ενώ τον ιταλό λογοτέχνη παρουσίασε στο κοινό η Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας) Στέλλα Πριόβολου. Ο διερμηνέας και μεταφραστής Βασίλης Τριανταφύλλου, συμμετείχε και στην Επιτροπή Ανάγνωσης Υποψήφιων Έργων, η οποία ανέγνωσε τα δώδεκα υποψήφια έργα για το Βραβείο Strega 2015, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με το Βραβείο Strega το 2014. Παράλληλα, ο Βασίλης Τριανταφύλλου, επιλέχθηκε και φέτος από το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, να συμμετάσχει στην Επιτροπή Ανάγνωσης Υποψήφιων Έργων, η οποία θα αναγνώσει τα δώδεκα υποψήφια έργα για το Βραβείο Strega 2016.

Λίγα λόγια για το Βραβείο Strega

Το Βραβείο Strega θεσπίστηκε το 1947, και πήρε το όνομά του από το λικέρ Strega, που κυριολεκτικά σημαίνει "μάγισσα". Η ιδέα για τη θέσπισή του ήταν της συγγραφέως και μεταφράστριας Maria Bellonci, του δημοσιογράφου και κριτικού λογοτεχνίας Goffredo Bellonci, και του Guido Alberti, ηθοποιού και επιχειρηματία, συνιδιοκτήτη του εργοστασίου που παρήγαγε το λικέρ Strega, απ’ το οποίο έλκει το όνομά του το βραβείο. Οι τρεις τους συνέθεσαν την αποκαλούμενη «παρέα της Κυριακής», προσωνύμιο με το οποίο έμεινε στην Ιστορία η επιτροπή του Βραβείου. Το Βραβείο Strega αποτελεί το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας, ενώ στα 67 χρόνια της ιστορίας του, στα ονόματα των νικητών περιλαμβάνονται οι σημαντικότεροι ιταλοί συγγραφείς του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι: Cesare Pavese, Alberto Moravia, Giorgio Bassani, Elsa Morante, Giusepe Tomasi di Lampedusa, Natalia Ginzburg, Tommaso Landolfi, Primo Levi, Umberto Eco, Gesualdo Bufalino και Claudio Magris. Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών συμμετέχει κάθε χρόνο στη διαδικασία επιλογής, μαζί με άλλα εννέα Ιταλικά Ινστιτούτα στον κόσμο, εκφράζοντας μία ψήφο προτίμησης μέσω της προαναφερθείσας Επιτροπής. Η Επιτροπή, αφού διαβάσει τα 12 υποψήφια έργα, ανακοινώνει την ψήφο της, υποδεικνύοντας το βιβλίο που θεωρεί πιο αξιόλογο για την ανάδειξη της πεντάδας των φιναλίστ. Σε δεύτερη φάση, η Επιτροπή ανακοινώνει τη δεύτερη ψήφο της που προσμετράται για την ανάδειξη του τελικού νικητή, ο οποίος ανακοινώνεται τον Ιούλιο.

Λίγα λόγια για τον νικητή του Βραβείου Strega 2015

O Nicola Lagioia γεννήθηκε στο Μπάρι το 1973. Eίναι παντρεμένος με την Chiara Tagliaferri, συντάκτρια στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio2. Ζει στη Ρώμη. Το 2001 έκανε το λογοτεχνικό του ντεμπούτο με το μυθιστόρημα Tre sistemi per sbarazzarsi di Tolstoj (senza risparmiare se stessi) (Τρεις τρόποι για να απαλλαγούμε από τον Τολστόι (χωρίς να εξαιρέσουμε τους εαυτούς μας) από τις εκδόσεις “minimum fax” (Bραβείο “Lo Straniero”). Το 2004 δημοσίευσε στις εκδόσεις “Einaudi” το μυθιστόρημα Occidente per principianti (H Δύση για αρχάριους - Bραβείο “Scanno”, φιναλίστ “Premio Bergamo”, φιναλίστ “Premio Napoli”). Το 2005 κυκλοφόρησε, στη σειρά της “Einaudi Stile Libero”, το έργο 2005 dopo Cristo (2005 μετά Χριστόν), μυθιστόρημα γραμμένο σε συνεργασία με τους Francesco Pacifico, Francesco Longo και Christian Raimo, υπογεγραμμένο με το συλλογικό όνομα Babette Factory. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορες ανθολογίες. Είναι υπεύθυνος ιταλικής πεζογραφίας για τις εκδόσεις “minimum fax”, ενώ αποτελεί και έναν από τους ιδρυτές του λογοτεχνικού blog “minima&moralia”. Αρθρογραφεί για το περιοδικό “Internazionale” και είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού “Lo straniero” που διευθύνει ο Goffredo Fofi. Από το 2010, είναι ένας από τους παρουσιαστές της εκπομπής Pagina3, του καθημερινού πολιτιστικού μαγκαζίνο που μεταδίδεται από τη Rai Radio 3. Με το μυθιστόρημα Riportando tutto a casa (Φέρνοντας τα πάντα πίσω στο σπίτι, εκδ. “Einaudi”) απέσπασε το “Βραβείο SIAE- Sindacato scrittori”, το “Βραβείο Vittorini”, το “Βραβείο Volponi” και το “Βραβείο Viareggio” 2010 πεζογραφίας. Από το 2013, είναι μέλος της Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Mε το μυθιστόρημά του La Ferocia (Η αγριότητα) από τις εκδόσεις “Einaudi”, αναδείχθηκε νικητής του Βραβείου Premio Strega για το 2015.